Hardlopen


Dat voldoende lichaamsbeweging één van de basis voorwaarden is voor een gezond leven mag tegenwoordig bekend worden geacht. Een simpele manier om dit in de praktijk te brengen is “hardlopen”. Equivalenten die je vaak hoort zijn bv. “joggen” ≈ op een drafje lopen of “trimmen” ≈ zich fit houden door lichaams oefening.

Sinds begin jaren 70 van de vorige eeuw is het joggen uit Amerika komen over waaien  tot deze jaren zag je  nauwelijks mensen trainen buiten de atletiek baan, hierna veranderde dit voor goed.


Waarom hardlopen bij ons hoort:
De eerste sporen van onze voorouders die recht op gingen lopen dateren van 3.9 tot 4.2 miljoen jaar geleden. Deze mensachtige leefden in Oost Afrika. In hun tijd vonden er grote klimatologische veranderingen plaats hierdoor verdwenen grote gebieden van tropische regenwoud en hiervoor in de plaats kwamen wat meer open bos gebieden en savannes.Onze voorouders kwamen zodoende de bomen uit en moesten wel gaan lopen en zelfs gaan rennen. De voordelen van het recht op gaan lopen waren dat het hoofd hoger kwam en onze voorouders een beter zicht in het veld kregen op deze manier konden zij beter zien waar zij voedsel en water kon vinden en hadden zij ook eerder roofdieren die het op hun voorzien hadden in het oog. Logisch gevolg was dat de handen vrij kwamen om voedsel te dragen. Een andere verklaring voor het recht op gaan lopen is dat de warmte ontwikkeling in het lichaam zodoende minder werd belast, de relatieve oppervlakte van het lichaam werd immers kleiner. Verdere aanpassing hierop was dat de beharing afnam en de zweetklieren zich meer gingen ontwikkelen zodat de warmte regulatie nog optimaler kon plaats vinden.

Ondanks deze en andere aanpassingen zoals; lange benen, gespierde boogvormige voeten en de achillespees is de nieuwe soort een hardloper van niks vergeleken met andere zoogdieren.Als het echter aankomt op lange duurlopen blonken onze voorouders uit, ze vingen wild door er eindeloos achteraan te blijven rennen. Als roofdieren een prooi uit het oog verloren was hun doel weg. Onze voorouders konden echter hun doel visualiseren en als het ware vooruit kijken dat gaf hun de drive om door te gaan en uiteindelijk toe te slaan bij de inmiddels uitgeputte prooi.
Na lange tijd nu zo’n 45000-50000 jaar geleden kwam de homo sapiens in beeld in eerste instantie leefden zij ook van het jagen en verzamelen van voedsel. Ongeveer 10000 jaar geleden veranderde hun bestaan van jacht en verzamelen van voedsel naar de landbouw en daarna, nu slechts 200 jaargeleden, begon de industrie in opgang te komen. Door al deze sociale veranderingen zijn we steeds minder gaan bewegen in het dagelijkse leven, ons werk vraagt doorgaans minder fysieke inspanning en daarbij gaan we vaak met de auto,bus of trein naar ons werk waar de meeste van ons de dag grotendeels zittend doorbrengen. Feit blijft dat ons lichaam lopen cq hardlopen nodig heeft dit ligt besloten in het feit dat onze genetische constitutie sinds de jagers en voedsel verzamelaars periode 50000 jaar geleden relatief weinig veranderd is.

De Marathon:
De meest aansprekende afstand waarvoor mensen trainen of ooit nog eens voor willen gaan trainen is de Marathon. De marathon is vernoemd naar het Griekse dorp Marathon dat ten n.o. van Athene ligt. Op 13 september 490v.Chr. werd hier de Perzische oorlog beslist. De Grieken wisten onder leiding van Miltiades de Perzen te verslaan. Na deze overwinning werd er een loper naar Athene gestuurd die na ongeveer 42 km gelopen te hebben in Athene aan kwam en nog net kon uitroepen “verheugd u, we hebben gewonnen” hierna viel hij dood ter aarde. De naam van deze loper was Pheidippies.

De eerste officiële marathon sinds de oudheid werd in 1886 gehouden tijdens de eerste Olympische spelen. De Franse historicus Michel Breal tipte zijn vriend en initiator van de Olympische spelen Pierre de Coubertin voor de naamgeving van deze lange afstandsloop over destijds 40 kilometer. De winnaar van deze loop was de Griek Spiridon Loues. Tot ongeveer 30 kilometer liep hij ergens achter in het lopers veld daarna ging hij versnellen en wel op het gedeelte van het parcours waar een lange slopende helling begon. Naar verloop van tijd liep hij voorop en is dit ook blijven doen om tenslotte te finishen in een tijd van 2.58.50u.